7 kérdés és válasz a barbecue-ról

Mi az a barbecue?

A barbecue (röviden BBQ) szó magyar fordítása: füstölt sütés lassú tűzön. Az eljárás lényege, hogy a hús egy speciális sütőben készül, amit szmókernek hívunk, és amiben külön van választva a tűztér és a sütőtér. A tűztérben faszénnel vagy fával kell tüzelni, a füstöt pedig átvezetik a sütőtérbe, a húsokhoz.

Hány fokon kell sütni?

Alapszabály, hogy minimum 110-130 fokon sütünk barbecue-t – így csak meleg füsttel találkozik a hús. Ha faszenes sütőt használunk, adunk hozzá keményfákat: gyümölcsfákat, tölgyet, bükköt. Fatüzeléses szmókereknél pedig a fa milyensége adja meg a hús izét.

Milyen hús kell a barbecue-hoz?

Ebben a műfajban nagyon fontos a jó alapanyag. Ne dolgozzon fagyasztott húsokkal és a magyar marha sem a barbecue-ra lett kitalálva. Nem olyan a hússzerkezete, mint egy amerikai, ausztrál vagy kanadai marhának. Szerencsére egyre több cég foglalkozik itthon azzal, hogy külföldről szállít be érlelt húsokat, melyek vákuumban jönnek, előhűtve. Otthoni barbecue-zásra szerencsére a hazai sertés- és szárnyashús is tökéletesen megfelel.

Milyen tűzifát használjak?

Jó fát szerezni nehéz, hiszen azt előre kéne megvásárolni, és hagyni kiszáradni. Ha van otthon, a kertben egy kivágott cseresznyefa és öt éve szárad, abból is simán lehet faragni, és rádobni a sütésre. A fát nagyon érezni a hús ízén, amely az elején, 63 fokos maghőmérsékletig veszi fel a füstízt, tehát ekkor kell rádobni a füstölőfát.

Mennyi idő egy barbecue-zás?

A kisebb húsokat, például a csirkét három órán át kell sütni. A kacsamell másfél óra, a velős csont 45 perc. A sertésoldalast hat-hét órán keresztül füstöljük, egy marhaszegy pedig nem kevesebb, mint 14-16 órákat sül.

Hogyan válasszak szmókert?

Először is azt kell megnézni, hány fő részére szeretnénk sütni és hogy mennyit szánunk rá. Az elején érdemes egy alap töltényszmókerrel kezdeni, majd ha az jól működik és tetszik, nyugodtan lehet nagyobb és drágább sütőket vásárolni.

Barbecue szmóker

Milyen szósz illek a barbecue-hoz?

Itthon is egyre többféle szószt lehet kapni. Amerikában mindegyik állam máshogy szereti a barbecue-t, ennek megfelelően mindegyik régiónak különbözőek a szószízesítései: vannak mustáros, ecetes, ketchupalapú szószok. Itthon a leginkább elterjedt a ketchupalapú, sötétbarna bbq szósz, de ezeket nem muszáj a boltban megvenni, otthon is lehet ilyeneket főzni. Az igazi ínyenc marhavelőt tesz a barbecue szószába, hogy sokkal mélyebb íze legyen.