Balayage haj

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít a színátmenetes haj. Már számos, ezen a módon elkészült hajjal tündökölhetnek a hölgyek (ombre, balayage, sombre, flamboyage, copacabana). Talán a legismertebb az ombre, azaz árnyalt frizura. Ám a kistestvére, a balayage haj is egyre ismertebbé válik. A balayage esetében nem csupán egy színárnyalatról beszélünk, hanem több árnyalat kerül a hajra, amitől napcsókolta, ezernyi színben pompázó, ám mégis természetesen ható frizurát kaphatunk. A cél az arc kontúrjának kiemelése. Talán annyival másabb hogy ezt a módszert bármilyen hosszúságú hajnál alkalmazhatjuk, akkor is mutatós lesz, nem kell hozzá hússzú frizura. Bármilyen színnel szép, világosabbal vagy sötétebbel is, viszont itt finomabb, lágyabb színátmenetek kerülnek a hajba, abból is minimum 2-3 változat. Ráadásul roppant előnyös is ez a hajviselet, mert nincs lenőtt érzet, mivel a színátmenet nem a hajtőnél kezdődik, ezért a lenövés sem látszik meg olyan hamar, mint mondjuk egy teli festett frizura esetében.

A balayage eredete

A balayage tulajdonképpen egy francia szóról kapta a nevét, a balayer-ről. Mely magyarul sepregetést jelent. Innen is kaphatta a nevét, ami utal az elkészült frizura technikájára. A fodrász szabad kézzel, sepregető mozdulatokkal viszi fel ecsettel a színeket a hajra, nem pedig fóliába csomagolva egyesével a tincseket, így szabályozhatja a festék mennyiségét. Továbbá nem csupán a végekre juttatva abból.

Bármilyen hihetetlen, nem új keletű dologról van szó. Az ombre 2010 elején került újra a köztudatba, a balayage pedig 2015 óta hódít, mondhatni most éli fénykorát. Ám már meglehetősen régen, még az 1960-s években Jane Fonda frizurára hasonló melírtechnikával készült. Másodjára a híres topmodell, Gisele Bündchen élesztette újra e divatot a kifutókon.

gisele-bundchen-haj

Balayage technika

A balayage hajfestést nem lehetetlen otthoni körülmények között létrehozni, ám nem könnyű és veszélytelennek sem mondanám. Komoly kézügyességre van szükség hozzá, hogy tényleg természetes hatása legyen és meglehetősen jó felszerelésre, speciális eloszlató fésűre, több festékre és segítőre. Arra számoljunk, hogy ha szalonban készítettjük, ha itthon próbáljuk meg elkészíteni, minimum 3 órát vegyünk elkészülési időnek alapul.