Hogyan váljon digitális nomáddá?

Ma már rengeteg olyan munka van, amiket egy laptoppal és internettel felszerelve a világ bármely pontjáról el lehet végezni – és egyre többen vannak azok, akik ezt ki is használják. Ilyen ember a digitális nomád.

Ki az a digitális nomád, kik a digitális nomádok?

Olyan emberek, akik digitális munkát végeznek valahol a világban, mindenféle helyhez kötöttség nélkül. Ők azok, akiknek nem kell bent ülniük egy irodában, az értekezleteken pedig legfeljebb Skype-on keresztül látjuk őket. Digitális nomád lehet egy balatoni nyaralót a szezonra kibérelt újságíró éppúgy, mint egy Indonéziában ülő programozó. A digitális nomád leggyakrabban távol van saját hazájától, aminek legfőbb oka, hogy a munkát összeköti a pihenéssel, azaz igyekszik viszonylag limitált időt dolgozni, hogy aztán felfedezhesse az adott országot, hiszen ennek így van igazán értelme. Szinte minden digitális nomádra igaz, hogy kevesebbet szeretne dolgozni, mint az otthon tette, a felszabadult idejét pedig igyekszik kikapcsolódással tölteni. Nem véletlen, hogy au amerikaiak közül mostanra közel ötmillióan vallják magukat digitális nomádoknak, hiszen egy egyesült államokbeli cégnek dolgozva elég könnyen meg lehet keresni azt a pénzt, amivel már könnyedén eléldegélünk és utazgathatunk Délkelet-Ázsiában.

Mik a legnagyobb előnyei ennek az életformának?

A rövidebb-hosszabb ideig kipróbált digitális nomád életmód jó hatással szokott lenni az emberekre
A rövidebb-hosszabb ideig kipróbált digitális nomád életmód jó hatással szokott lenni az emberekre

Gondoljon csak bele: nem kell a reggeli dugóban ülnie, a kellemetlenkedő kollégákkal találkoznia, nem egy lélektelen irodai környezetben tölteni a napját, ebédre nem a végtelenül unalmas menzakaját eszi, hogy aztán a nap végén még hazafelé is a dugóban üljön. Ehelyett berendezheti irodáját egy kedves kis kávézó vagy bár teraszán, ahol a laptopja felett elnézve a türkizkék tengert látja.

Ez nagyon jól hangzik! Miért nem csinálja akkor mindenki ezt?

Bár a magyarok között is egyre elterjedtebb a digitális nomád lét, sőt Magyarországon is számos külföldi nomádkodik, valójában mi később csatlakoztunk be ebbe a mozgalomba. A digitális nomád életforma kialakítása elég sok energiát igényel, nem beszélve arról, hogy ez nem is való mindenkinek. Családdal nyilván már nehezebben mozdul az ember – bár ilyenre is bőven akad példa -, és a baráti kapcsolatoknak sem tesz jót a sok ezer kilométeres távolság. A gyakorló digitális nomádok leginkább az utóbbi szokták emlegetni, mint az életforma legnagyobb hátrányát.

Belevágok! Hogyan kezdjekneki?

Ha megvannak a digitális nomád lét alapvető feltételei – úgymint a világ bármely pontjáról végezhető munka, az ehhez szükséges technikai eszközök és némi mozgatható tőke -, akkor érdemes elkezdeni intézni a papírokat. Egy érvényes útlevélre mindenképpen szüksége lesz a digitális nomád élethez, amihez jön még egy esetleges vízumigénylési procedúra is. Utóbbi Ázsiában elég gyakori, pláne akkor, ha 90 napnál tovább szeretnénk egy országban tartózkodni. A gyors pénzszerzésre jó ötlet lehet az autónk eladása – elvégre azt csak nagyon ritkán van értelme akár évekig is megtartani úgy, hogy közben egyáltalán nem használjuk -, ahogyan a saját ingatlanunk kiadása is fontos jövedelemforrás lehet.

Kössek biztosítást?

Mindenképp! Ha már egyszer is esik egy komolyabbat robogóval, vagy elkezdi kínozni az epeköve, már bőven visszajön az ára. Egy tisztességes, azaz baj esetén a költségeket valóban térítő biztosítás ára Délkelet-Ázsiába három hónapra 350-400 euró között mozog.

Hogyan válasszam ki új irodám országát?

Digitális nomád munkavégzés

Ezt leginkább saját igényei és anyagi lehetőségei határozzák meg. Azt, hogy hol mennyibe kerül az élet, elég jól meg lehet tippelni, de nagyon jó kalkulátorok is vannak erre a célra (ilyen például a theearthawaits.com). A legtöbb költséggel Nyugat-Európa nagyvárosaiban és Észak-Amerikában számolhat, a legolcsóbb helyek pedig – ahol még van wifi, de már nincsenek fegyveres hordák – Délkelet-Ázsiában vannak.

Kell-e adót fizetnem, ha egy egzotikus helyen élek és onnan is dolgozom?

Attól függ, pontosan hol van ez a hely. Rengeteg eset előfordul, de az általános szabály szerint mindenkinek ott kell adóznia, hol él. Alacsony, vagy akár adómentes területek is akadnak Európán belül, ezek azonban mind feltételezik, hogy valamennyi pénzzel és bevétellel már rendelkezik a digitális nomád. Ilyenek Gibraltár, Andorra vagy Monaco. Málta közkedveltségében az előnyös klímán felül az is szerepet játszhat, hogy self sufficient visával (önellátó tartózkodási engedéllyel) csak a helyi jövedelem adóköteles, a külföldön szerzett bevételek nem.

Mennyire lesz majd könnyű feladnom ezt az életformát és hazajönnöm?

Erre a kérdésre csak azután lehet válaszolni, hogy bekövetkezett. Akadnak olyanok, akik több mint tíz éve ezt csinálják, és még mindig nem tudják elképzelni, hogy feladják ezt a fajta szabadságot – másoknak elég pár hónap ahhoz, hogy kicsit kiszakadjanak a hétköznapokból, s utána visszatérjenek a kötöttebb, de kiszámíthatóbb élethez. Egy biztos: a rövidebb-hosszabb ideig kipróbált nomádkodás jó hatással szokott lenni az emberekre, szakmai és személyiségbeli szempontokból egyaránt.