Elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpár hazánkban is egyre népszerűbbé válik. Nem véletlen, hiszen számos előnye van. Az E-bike-ok nem bocsájtanak ki káros anyagokat, tehát kímélik a környezetet. A nagyvárosokban is gyorsan és kényelmesen közlekedhetünk velük, így a mindennapok során a munkába járást is megkönnyíthetik. A hosszabb biciklitúráktól sem kell tartanunk, hiszen az E-bike erejével kiegészülve, a magasabb emelkedőkre való feltekerés sem jelent többé nehézséget.

Az E-bike szíve a motor

Az E-biciklik a hagyományos kerékpárhoz hasonlóan kétkerekűek, rendelkeznek vázzal, nyereggel, pedállal, lánccal. A plusz kiegészítő, mely különlegessé teszi ezeket a közlekedési eszközöket, a motor és az ahhoz tartozó akkumulátor.

A motor lehet az első kerékbe építve, ebben az esetben az utazás teljesen más élmény, mint a hagyományos kerékpár esetén. Ha a motor a kerékpár közepén helyezkedik el, akkor nem szükségesek speciális kerekek és az élmény a sima biciklizéshez hasonló. Előfordulhat, hogy a motort a hátsó kerékben helyezik el, ennek hátránya, hogy bármilyen probléma merül fel, a hátsó kerék leszerelése nagy kihívást jelenthet. Meglehetősen ritka, de az üléscsőben is lehet a motor, ekkor az ehhez tartozó akkumulátor a nyeregtáskában helyezkedik el.

Az egyik legkedveltebb gyártó a Pegasus Magyarországra is szállít kedvező áron kerékpárokat, mint pl. ezt a 28″-as női trapézvázas, 7 sebességes változatot:

Pedelec vagy E-bike?

Az elektromos kerékpárok összefoglaló neve rendszerint E-bike. Ám a közlekedési és biztonsági szabályokat figyelembe véve különbséget kell tenni E-bike és Pedelec között. Ez utóbbi egy olyan E-bike, melyben a motor az ember fizikai erejét támogatja, tehát az izomerő és az elektromos erő kiegészítik egymást, így a haladáshoz kevesebb erőfeszítést kell tennünk.
A klasszikus E-bike esetén egyáltalán nem kell a pedálra lépnünk, ahhoz, hogy a jármű haladjon, ehhez elég egy gombnyomás. Ezeket csak kismotorra érvényes vezetői engedéllyel, biztosítással és sisakkal lehet használni. Míg a Pedelechez, nem szükséges semmilyen engedély. A közlekedési szabályozás oka főként a sebesség. Egy motorral hajtott bicikli, melyhez nem szükséges emberi erő, sokkal gyorsabb, mint egy izomerővel hajtott jármű. A hagyományos biciklik átlagsebessége körülbelül 25km/h, míg az elektromos biciklié elérheti a 45 km/h-t is.