Érdekes karácsonyi szokások a nagyvilágból

A karácsony a keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepe, melynek népcsoportonként eltérő hagyományai léteznek. Ebben a bejegyzésünkben érdekes és különleges karácsonyi szokásokat mutatunk be nektek. 

Rizspudinggal a tündérek ellen Dániában

rizspuding Dániában

A dán karácsonyi hagyományok igen sokrétűek. A legtöbben már december elején elkezdik a készülődést, így az egész hónap különleges hangulatban telik. Újabban már olyanok is akadnak, akik a novembert is ennek szentelik.

A szokások közül a rizspuding főzés az egyik legmeglepőbb. A karácsonyi fahéjas édességként is fogyasztott pudingot a gyerekek közreműködésével szokás elkészíteni. A kicsik ezzel kenyerezik le a gonoszkodó tündéreket, hogy azok ne lopják el a karácsonyfa alá rejtett ajándékokat.

Csíntalan manók Görögországban

A görögök a december 25. és január 6. közötti ünnepi időszakot Dodekameronnak, vagyis 12 napnak nevezik. Az évszázadok alatt a karácsony köré számtalan legendát és mesét szőttek. Az egyik legismertebb a kalikandzaroszokhoz, vagyis a föld alatt lakó manókhoz fűződik.

A görögök szerint karácsony tájékán ezek a kis lények, akik egész évben a Földet tartó fa törzsét fűrészelik, feljönnek a felszíni világba, hogy az embereket bosszantsák. Betörnek a házakba, szétrombolnak mindent, és felfalják az élelmiszerkészleteket. A tüzet és a szenteltvizet azonban nem szeretik, ezért a házban mindig égnie kell valamilyen lángnak. A vízzel pedig a papok űzik vissza a manókat a föld mélyébe vízkereszt ünnepén.

Izlandi trollok

Izlandon a régi viking szokásokat húzták rá a karácsonyi ünnepekre. A Télapó helyett a gyerekek 13 troll eljövetelét várják, akik a korábbi évszázadokhoz képest már nem ijesztegetnek, hanem ajándékokat rejtenek a kis cipőcskékbe. A vásott kölykök viszont csak krumplit kapnak tőlük.

Szörfdeszkás Télapó és kenguruk húzta szán

Ausztráliában decemberben tombol a nyár, így a karácsony is ennek megfelelően alakul. A Mikulás hó hiányában sok helyen nem sítalpas szánon, hanem szörfdeszkán érkezik a gyerekhez. De olyan vidékek is akadnak, ahol a rénszarvasokat kenguruk helyettesítik.

A hagyományos karácsonyi vacsora pedig inkább piknikezésre vagy kerti partira hasonlít, mintsem ünnepi összejövetelre.