Milyen egy biztonságos babaágy?

Egy új családtag, egy csecsemő érkezésével felértékelődik a biztonság fogalma. A friss szülők felelősségteljessé válnak, igyekeznek minden apró dologra odafigyelni, megóvni a babát minden rá leselkedő veszélytől. A biztonság, a baba védelme, egészsége az egyik legfontosabb tényező. A baba élettere, a felszerelés, ami szükséges neki, a babaágy, a gyerekülés, a babakocsi, a kelengye elengedhetetlen. Talán kiemelt szerep jut a babaágynak, hiszen ott tartózkodik a csecsemő a legtöbbet életének első pár hónapjában.

Na de milyen a biztonságos babaágy?

A biztonságos babaágy erős, stabil, bírja a terhelést, a súlyt. Egy fuvallattól ne essen szét, hiszen rá kell nehezedni, mikor kivesszük a csecsemőt. Jelenős többletsúlyt kell tudnia gond nélkül tartani. A fekvőfelület jól szellőző legyen, ám erős, masszív, bírja a matracot, a csecsemőt és annak folyamatosan növekvő súlyát. Talán az egyik legalapvetőbb ez, a biztonságosság szempontjából.

A másik dolog, amit figyelembe kell venni a biztonságos babaágynál, hogy ne álljon ki belőle semmilyen csavar, alkatrész, ne járjon le semmilyen darabja sem. Ne szálkásodjon a felülete, a festése ne legyen mérgező. Erre egyértelműen azért van szükség, hogy ne tudja felsérteni magát a baba vagy az édesanyja, mikor kiveszi. Későbbiekben pedig a levehető alkatrész a baba szájában landolhat, amitől könnyen megfulladhat, illetve ne álljon bele a nagyobb gyermek kezébe a szálka, a festék vagy lakkréteg ne mérgezze meg, ha megrágcsálja. Ezért a stabilitáson kívül nagyon fontos biztonság szempontjából, hogy ne legyen egy darab apró kiálló rész, csavar sem, minőségi anyagból készüljön, nem mérgező festéssel.

Amire még figyeljünk, hogy a magassága a rács elhelyezkedésének mindenképpen szabályozható legyen. Míg az újszülöttnél a könnyű kiemelhetőség fontos, ezért magasabb elhelyezkedés a jó, addig egy nagyobbacska gyermeknél, aki már forogni tud, felül, annál lejjebb kell a fekvőfelületet elhelyezni, nehogy kiessen. Az a biztonságos babaágy, ami erre a kitételre is figyel.

A következő, amit figyelembe kell venni, hogy a rácsok ne legyenek túl közel helyezve egymáshoz, de túl messze sem, hogy ne szorulhasson még véletlenül sem be a gyermek feje, karja, lába. A rácsok ráadásul erősen tartsanak, stabilak legyenek.

Az utolsó kitétel, aminek meg kell felelnie egy biztonságos babaágynak az az, hogy megfelelő matrac kerüljön bele. A matrac ne legyen túl süppedős, puha és allergizáló anyagot se tartalmazzon, tartson stabilan a fulladásveszély elkerülése miatt. Egy biztonságos babaágy tudja az összes fentebb felsorolt kitételt. A megfelelő babaágy biztonságos és maximálisan kényelmes elsősorban. Ha átalakítható, ezáltal jól kihasználható, van benne rakodó rész, tetszetős a külseje, illeszkedik a többi berendezéshez, az összeszerelhetősége is könnyű, az ára is megfelelő, az csak plusz, a lényeges, hogy biztonságos legyen a csecsemő számára minden esetben a hely, ahol alszik.