Védelem a koronavírus ellen? Megoldás: hatékony védőmaszkok használata!

Jelenleg a maszkok alkalmazásának fontossága megosztja az embereket. Kötelező-e vagy sem, és egyáltalán véd-e a koronavírus ellen. Széleskörűen elfogadott szabályozás erre még nincs. Mindenki maga dönti el, hogy milyen módon védekezik. Közterületeken és a nagyobb városok közlekedési eszközein azonban kötelező a védőmaszkok viselése.

Többféle védőmaszk, eltérő védelem

A laikus ember leginkább ezekre szeretne választ kapni: melyik védőmaszk a leghatékonyabb, milyen kiterjedésű a koronavírus és kell-e egyáltalán védőfelszerelés? A koronavírus és minden ilyen kórokozó apró cseppekben mozog a levegőben. Az biztos, hogy az otthoni karanténhoz, illetve a tevékenységhez nem kell maszkot használni. Azonban mások és saját magunk védelme érdekében házon kívül erősen ajánlott!

FFP maszk a megbízható védelem?

Egyből felmerülhet a kérdés, hogy melyik változata? Az úgynevezett Filtering FacePiece védőmaszk hatásos védelmet biztosít a koronavírus és más – szemmel nem látható – veszély ellen. Beszélhetünk az FFP1, FFP2 és FFP3-as változatokról is. Az első kettő a levegőben lévő anyagok majdnem 94%-át kiszűri. Gyakori előfordulási területei az élelmiszeripar a fémipar és a bányászat.

Az FFP3 védőmaszk változat lehet az egyik leghatékonyabb védelem, hiszen 99%-ban hatásos a sokat emlegetett koronavírus ellen. Jelenleg az egészségügyi dolgozók használnak ilyen eszközöket, hogy védjék magukat is és a vírusban szenvedő betegeket is. A legtöbb kórházban – így hazánkban is –  a dolgozók tetőtől – talpig beöltözve tevékenykednek, tehát nem csak védőmaszkot használnak. Ezáltal a kórokozó apró cseppjei semmilyen úton, vagy módon nem tudnak kárt tenni a dolgozóban!

Fő a biztonság!

Láthatjuk, hogy nem mindegy milyen védőmaszkot használunk és az sem elhanyagolandó, hogy mely környezetben dolgozunk. Mindezek mellett a hosszan tartó védelmet a megfelelő szabályok betartásával érhetjük el. A koronavírus esetében – megfelelő oltás hiányában – a gyakori, egyszerű szappanos és rendszeres kézmosás adja a 100%-os biztonságot. A védőmaszkok használata csak a következő lépés. Ennek értelmében használatuk előtt is kötelezően kezet kell mosni!