Köhögéscsillapítás természetes módon

A téli hónapokban megnövekszik a náthás, köhögő emberek száma. Szerencsére nem kell rögtön drasztikus módszert választani és elrohanni az orvoshoz vagy patikába gyógyszerért. Érdemes a természet adta, hagyományos segítséghez nyúlni első körben. Ha a köhögést nem kíséri magas láz vagy más, súlyos tünet, kezdjünk természetes szerekkel. A későbbiekben, mikor nem használnak pár nap múltán sem, még mindig orvoshoz fordulhatunk. Már számos, nagyanyáink idejében használatos praktikával csillapíthatjuk a köhögést, teljesen természetes, natúr módon. Különféle teák, növények és sokszor meglepő dolgok segíthetik a folyamatot, ha minél hamarabb felépülnénk.

A köhögéscsillapításban fellelhető házi megoldásokból, praktikákból válogattunk párat.

Igyál teát!

Millió gyógynövény segítségünkre lehet ebben az időszakban megelőzésképpen, vagy ha már kialakult a köhögés, a gyógyulásban. A természet kincsei olyan kiaknázhatatlan területek számunkra, melyeket bátran használhatunk és az ízük is kellemes.

Köhögéscsillapítás teával

Készítsünk teát édesköményből, kakukkfűből, ökörfarokkóróból, kamillából, csipkebogyóból, izsópfűből, fehér mályvából vagy feketeborsból (frissen őrölt bors, méz, felöntve forró vízzel). Külön-külön is kiemelkedően jók a köhögésre, de együtt fogyasztva még nagyobb esélyünk van a gyógyulásra. Továbbá az is elmondható róluk, hogy kellemes ízűek. Többnyire.

Köhögéscsillapítás sok vitaminnal

Gőzölés

Már régi hagyomány a gőzölés. A száraz köhögésért a száraz nyálkahártya a felelős, és ha gőzöléssel megszüntetjük azt, a köhögés is abbamarad. Egy nagy edénybe töltsünk tűzforró vizet, fölé hajolva hagyjuk, hogy kifejtse az áldásos tevékenységét. Ha természetes összetevőjű illóolajat teszünk bele, még hatásosabb a kezelés. Vigyázzunk arra, hogy ne forrázzuk le magunkat, vagy a kezelés után közvetlenül ne menjünk hidegre, mert pont az ellenkező hatást érthetjük el vele.

Illóolajak használata

Rengeteg hasznos növényből készítenek ma már illóolajat, amit párologtathatunk, diffúzorba tehetjük vagy a gőzöléskor használt edénybe cseppenthetjük, bedörzsölhetjük vele a csuklónkat, mellkasunk. Csakis leellenőrzött, természetes összetevőjű illóolajat használjunk!

A leghatásosabb illóolajak ilyenkor az eukaliptusz, ánizs, édeskömény, borsmenta, zsálya, kakukkfű, citrom, narancs.

Méz

A méz az egyik leghatásosabb ellenszere a köhögésnek. Kanalazva üresen vagy teába téve, különféle összetevőkkel párosítva csodákra képes. Mézes tej, méz gyömbérrel keverve, méz-gyömbér-fokhagyma kombináció, hagyma mézzel elegyítve, reszelt torma mézzel ízesítve mind érdekes párosítás. Nem mindig finomak, viszont meglepően hatásosak.

Mellkasra tett borogatás

A nehézlégzést, köhögést a maga területén, a mellkason kezelve is rögtön jó eredményeket érhetünk el. Gondoljunk csak nagyszüleinkre, akik a köhögést a mellkasra kent disznózsírral enyhítették. Ma már ismeretes a citromos borogatás vagy a ricinusolajba tört fokhagyma, reszelt gyömbért, pár csepp eukaliptusz olaj és fél teáskanál cayenne bors keveréke is. Alaposan bedörzsölve a mellkast, rögtön hat, mindjárt jobb, köhögésmentes éjszakánk lehet. Megkönnyíti a légzést, vérbőséget okoz az érintett területen ez az eljárás.

Szopogatós cukorkák, tinktúrák

Az orvosi pemetefű cukorkaként szopogatva, a kakukkfű, fenyő, lándzsás útifú és az édesgyökér tinktúra formájában is segít a hurutos köhögést, az orvosi ziliz és a vörös szil pedig kifejezetten a száraz köhögés tüneteit enyhíti ebben a formában.

Sós vizes öblögetés

A vízben feloldódott só enyhíti a torokfájást, az irritációt, enyhén fertőtlenítő hatása is ismeretes, a letapadt váladékot is segít feloldani. Érdemes naponta többször is megismételni az öblögetést, ha szeretnénk, hogy hamar abba maradjon a köhögésünk.

Növények, melyek segítenek

Különféle zöldségek, fűszerek fogyasztása is segíthet a gyógyulásban. Ezeknek valamelyik összetevője, tulajdonsága gyógyító hatással lehet ránk, bármilyen formában is használjuk. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, gyömbér, édesgyökér, kurkuma, fahéj, zsálya, chili.

AlkoholLegtöbb idős esküszik rá, hogy a pálinka vagy egyéb, erősebb alkoholfajta a legjobb fertőtlenítő szer, megelőz bármilyen betegséget, a meglévőt pedig elmulasztja. Megizzasztja az embert és bármilyen baktériumot leradíroz a színről. Valamit tudhattak az ídősek, kevesebb megbetegedés, nyavaja volt akkoriban, az biztos, és kevésbé is vette a lábukról őket egy-egy betegség.