Hogyan tartsa rendben gardrób helyiségét?

Amikor megvettem a lakást, direkt odafigyeltem arra, hogy akkor gardróbszoba legyen, amekkorában biztosan elférnek a cuccaim. Ez úgy az első évben sikerült is, azóta viszont állandó kupleráj van benne. Mit tegyek?

Először is nyugodjon meg, nincs egyedül! A gardróbszobákra eredetileg úgy gondoltunk, hogy oda majd csak a ruháinkat tesszük, aztán többnyire szép lassan bekerülnek a cipős dobozok – elvégre ezeket meg szegről-végről lehet a ruhákhoz sorolni -, majd elkezdenek gyűlni azok a ruhák, amiket el akarunk adományozni, csak nem volt még időnk elvinni, a vége pedig az, amikor már a porszívó és a (jó esetben) évente egyszer használt kempingcuccunk is itt talál otthonra. Mindebből már ki is derül, hogy mi a bajok legfőbb forrása: nem húzzuk meg a határt, mi az, ami ide kerülhet és mi az, aminek semmi keresnivalója egy gardróbban. Motivációt adhat az a tudat, hogy ha a gardróbunkban nem tudunk rendet tartani, hogy sikerül az életünkben?

Értem és egyet is értek, de nekem ennél kézzelfoghatóbb tanácsokra van szükségem. Mit tegyek, hogy a gardróbom soha többé ne legyen a lakás szégyenfoltja?

Először is kezdje azzal, amivel az összes raktár kezdi: készítsen leltárt! Bizonyára nem a gardróbja ment össze az idővel, hanem a benne lévő tárgyak száma nőtt meg drasztikusan, melyek között garantáltan vannak olyan darabok, melyek létezéséről már nem is tud, illetve olyanok is, melyeket soha nem fog már viselni. Felmerülnek persze érzelmi szempontok is, ezért is fontos, hogy legyen egy fix kapaszkodópont, ami mentén kérdéses esetekben dönteni lehet. Azt nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy ha egy ruhadarabot az elmúlt két évben egyszer sem viselt, miközben tudott a létezéséről, akkor arra nem lesz szüksége a jövőben és el kell engednie azt. A jó állapotú ruhákat csomagolja össze és vigye el egy jótékonysági szervezetnek, utána pedig menjen haza, bontson egy sört és csodálkozzon rá, milyen szellős is lett a gardróbja!

Gardrób helyiség

Valóban az, de mit tegyek, hogy ez ilyen is maradjon?

Az az állapot, amikor tényleg csak a szükséges ruhái vannak az így viszonylag áttekinthető gardróbban, tökéletes lehetőség arra, hogy átnézze, milyen tárolóhelyekre van szüksége. Egy többszintes cipős polccal például remekül kiválthatók a dobozok, egy akasztórúd mellett a nadrágakasztó is kimondottan hasznos lehet, akárcsak a kisebb-nagyobb tárolórekeszek. Nézze át, hogy milyen ruhadarabokat kell gardróbjában elhelyeznie és bátran forduljon inspirációért a menő bútoráruházakhoz, melyekben bizonyosan talál olyan apróbb-nagyobb kiegészítőket, melyeket örömmel fog beépíteni saját gardróbjába.

Rendben, minden ruhámnak van szakszerű helye és tényleg remekül néz ki a gardrób, de hová tegyem a sátrat meg a porszívót?

Gondolkodjon rendszerben! A gardrób nem egy különálló egység, hanem a lakás integrált része, amelyben sok-sok ponton lapul tárolóhely, ezek java része pedig üresen porosodik. A ritkán használt tárgyaknak például jó hely szokott lenni egy ágy alatti tároló, de ugyanilyen hasznos terület a szekrény teteje is. Szerencsére ma már megdöbbentően változatos méretű és jó minőségű tárolódobozokat lehet kapni, melyek gyakran még egészen jól is néznek ki. A szakértők általában azt javasolják, hogy ezek közül a kisebbeket válasszuk, mivel azokat változatosabb helyeken tudjuk használni, ráadásul nem lesz olyan nehéz mozgatni azokat.

Mi van, ha rendet raktam és így sem férek el?

Nyilván az is előfordul, hogy minden szabályt betartva is egy olyan gardróbbal nézünk farkasszemet, aminek az ajtaját is alig tudjuk becsukni a benne lévő rengeteg holmitól. Ekkor jön el az a pont, amikor szembe kell néznünk azzal a ténnyel, miszerint tényleg kinőttük a gardróbot, vagy el kell kezdeni a lakásban máshol is tartani holmijainkat.