A patkányirtás házi módszerei

A patkányok rendkívül nagy károkat tudnak okozni az otthonunkban, az egészségügyi kockázataikról nem is beszélve. A védekezés szempontjából kiemelten fontos a megelőzés.

Hogyan lehet megakadályozni a patkányok megjelenését?

Mivel a patkányok szeretnek rejtőzködni, olyan búvóhelyeket keresnek maguknak, ahol zavartalanul élhetnek, közel az élelmiszerhez. A túlzsúfolt sufnik, faházak és más tároló épületek kifejezetten kedveznek a rágcsálók megjelenésének. Ugyanakkor az állatok szívesen költöznek be a pincékbe, az álmennyezetekbe és padlásterekbe is. Nagyvárosokban pedig inkább a raktárakat szemelik ki maguknak.

Patkány egy telek szélén

Ha el szeretnénk kerülni a kártevők megtelepedését, az ilyen helyiségekben található tárgyakat rendszeresen át kell mozgatni. Az sem árt, ha az élelmiszerkészleteket az állatok számára átrághatatlan dobozokban tároljuk.

Négy házi módszer a patkányok ellen

A patkányok köztudottan édesszájúak, vagyis a cukros ételeket különösen csábítónak találják. A gipsz, cukor és liszt keveréke íncsiklandó lakoma lehet a számukra. A csapda mellé egy kisebb edénybe vizet kell helyeznünk. A rágcsálók engedve az ösztöneiknek, megeszik a gipszes édességet, majd a vízzel csillapítják a szomjukat. A gyomrukban a folyadék hatására megnő a gipsz térfogata és az állatok elpusztulnak.

Napjainkban nagyon népszerűek a mérgezett csalétekkel ellátott csapdák is. Hatékonyságuk jól ismert, viszont ezeket a kisgyerekektől és háziállatoktól távol kell felállítani, ugyanis a méreg rájuk is veszélyes.  

Az élve fogó csapdáknál szintén kihasználhatjuk a patkányok édesség szenvedélyét. A cukor mellett különösen rajonganak a mogyorókrémért, így az is szolgálhat csalétekként. Fontos, hogy csak megbízható élve fogót vásároljunk! A kevésbé jó csapdákból az állatok egyszerűen kibújhatnak és jelezhetnek a társaiknak.

Egy másik, jól bevált módszer a patkányok ellen a füstölés. Mivel a rágcsálók kifejezetten utálják a büdös szagokat, a távoltartásukhoz ként vagy más bűzösebb anyagot kell egy papírra kennünk, majd elégetnünk.

Bár a fenti trükkök megkönnyíthetik a harcot a patkányok ellen, amennyiben nem csak egy-két példánnyal van dolgunk, érdemes szakemberek segítségét kérni.