Hogyan ne menjen csődbe egy luxusnyaraláson?

London

Luxusnyaralás - London
Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő

Időzítés

Brexit ide vagy oda, a brit főváros ugyanúgy teljes fordulaton pörög, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Ez a szállodaárakon is látszik, különösen a júniusi időpontokban (Royal Ascot és Wimbledon), illetve a divathetekben (február és szeptember). A titkos tipp a vasárnap este: ebben az időpontban a legkisebb a luxusszállodák foglaltsága, így a kedvező szobaárak mellett okkal reménykedhet room upgrade-ekben. Megfontolandó időpont egy augusztus végi vagy egy novemberi látogatás.

Evés-ivás

Ne fizessen be a szállodai étkezésre: London tele van jobbnál jobb éttermekkel, nem beszélve az olyan food courtokról, mint a Harrodsban vagy a Selfridgesben lévők. Érdemes kihasználni a színház előtti és utáni menüket, különösen az olyan menő helyeken, mint a Gordon Ramsay nevével fémjelzett Savoy Grill, vagy The Ivy – három fogás 35 fontért igazán baráti ár egy-egy ilyen élményért.

Kultúra

Londonban a legnagyobb múzeumok ingyenesek – igaz, a szezonális kiállításokért itt is kell fizetni -, a Royal Opera House rendszeresen tart pop-up rendezvényeket a városban, a West Enden lévő színházakba pedig akár fél ár alatt is be lehet jutni egy-egy utolsó pillanatban vásárolt jeggyel.

Párizs

Luxusnyaralás - Párizs
A jó szállást itt sosem adják olcsón

Időzítés

Hosszú azon programok listája, amit figyelembe kell venni egy kedvező árú párizsi luxuslátogatáshoz. A divathetek mindenképp kerülendők, ahogyan a május végi, júniusi Roland Garros és az októberi művészeti vásár is. A téli hónapok mellett az augusztust is érdemes megfontolni, ilyenkor ugyanis egy rendes párizsi nyaralni megy, bár a város viszonylagos kiürülése ilyenkor is erősen rendezvényfüggő. A keményvonalas luxusszállodák – mint a George V vagy a Plaza Athénée – még ekkor sem igen engednek az árból, a kevésbé felkapott, ám ötcsillagos szállodákban viszont egész jó áron lehet egész jó szobákat és lakosztályokat foglalni. Ha nem szeretné kihagyni a párizsi luxusszállodák krémjét, akkor tegyen bennük rövid látogatást: a párizsiak gyakran járnak a legjobb hotelek bisztróiba, ahol egy kávé és egy sütemény mellett is átjön a hely hangulata.

Kultúra

Londonhoz hasonlóan Párizs is tele van ingyenes látogatható múzeumokkal, a fizetősöknek – többek közt a Pompidou központnak és a Louvre-nak – pedig van havi egy napja, amikor jegyváltás nélkül be lehet menni.

Divat

A divat fővárosát vétek elhagyni egybőröndnyi új ruha nélkül. Erre a két legjobb időpont a január és a július, ilyenkor lehet a legjobb eséllyel kifogni remek darabokat fillérekért. Ha nagyobb dózisra vágyik, akkor keresse fel a vonattal 45 percre lévő La Vallée dizájner outletet.

San Francisco

Luxusnyaralás - San Francisco
A viktoriánus házakról és az öbölben kavargó ködről azonnal felismerni a techfővárost

Időzítés

Amíg szűk 50 évvel ezelőtt a virágkoszorús hippik, addig mostanra a kockás inges geekek vették át az uralmat San Francisco felett. A kettő közti egyik fontos különbség az anyagi helyzetünkben van – úgy is mondhatnánk, hogy Kalifornia talán legjobb városában már-már elviselhetetlenül drága lett az élet. Ezt érdemes a tervezésnél is figyelembe venni: semmiképpen ne akkor látogasson ide, amikor valamilyen nagy konferencia van, a nagy nevű belvárosi hotelek helyett pedig inkább kisebb, de minőségi láncokat nézegessen. San Franciscóban az sem gond, ha a szálloda a városon kívül van, hiszen az Uber-penetráció talán itt a legnagyobb a világon. És persze okos dolog AirBnB-n is szétnézni, hátha talál egy jó áron kiadó viktoriánus házat.

Evés-ivás

Érdemes kipróbálni a szusit a Japantown városrészben, a Mission negyedben pedig remek mexikói fogásokra lelni. Ha mégis ragaszkodna a csúcsgasztronómiához, akkor egy ötfogásos menü egy három Michelin-csillagos étteremben 180 dollárba kerül, míg egy nyolc-tíz fogásos degusztációs menüért 300 dollár körül kell fizetni.

Kultúra

A Golden Gate Parkban – ami becsapós módon nem a híd lábánál lévő, az ugyanis a Presidio – szinte mindig bele lehet futni jó és ingyenes koncertekbe. A hajós kirándulások nem igazán érik meg az árukat, leszámítva persze az Alcatraz túrát.

Szingapúr

Luxusnyaralás - Szingapúr
A Fort Canning Park egyike a város menő helyeinek

Időzítés

Szingapúrban az egész év egy nagy turistaszezon. A legjobb szállodák szobaáraiban így minimális a szórás egész évben, de még így is lehet jó ajánlatokat találni. A leggyakoribb a kedvezményes hétvégi csomag, de a két éjszaka után egy grátisz is bevett ajánlat errefelé. Az Uber helyi megfelelőjét Grab néven kell keresni – és érdemes is használni, hiszen olcsóbb, mint a taxi.

Evés-ivás

Szingapúr nem olcsó hely, ez pedig az étlapokról is visszaköszön. Ha nem akar egy vagyont költeni vacsorájára, vegye célba a kínai negyedet, ahol számos európai konyhával működő éttermet talál. A helyiek előszeretettel teáznak az ötcsillagos szállodák éttermeiben: a Regent Singapore-ban nagyjából tízezer forintba kerül egy ilyen szeánsz, amelyben a szuper minőségi tea mellett szendvicsek, sütemények, pogácsák és sajtok is benne vannak.

Kultúra

Sokan kínálnak privát idegenvezetést Szingapúrban, de ennek felára a csoportos városi sétákhoz képest egyáltalán nem indokolt. Városszerte számtalan szabadtéri kiállítás van, különösen a Marina Bay negyedben, ahol akár Dalí-szoborba is botolhat a járókelő.