Hogyan találja meg álmai hobbiját?

Gyerekként szinte kötelező, hogy legyen hobbink: zenét tanulunk, sportolunk, barkácsolunk, vagy akár játékfigurákat gyűjtünk. Felnőttként aztán – akár egy sikeres karrier kellős közepén is – azon kapjuk magunkat, hogy semmi olyan nincs az életünkben, amit hobbiként aposztrofálhatnánk. Márpedig ez így nem maradhat!

A hobbi fontos és egészséges!

A hobbiról általánosságban az tartják, hogy – különösképpen a férfiak – rengeteg pénzt el tudnak rá költeni, sok időt és figyelmet vesz el más tevékenységektől, és úgy egyáltalán nem sok haszna van. Az általános vélekedést tudományos kutatások cáfolják: egy 1400 fős amerikai egyetemi felmérés szerint egy hobbi jobb fizikai egészséget, több alvást, alacsonyabb stressz-szintet, nagyobb boldogságot és több barátot is ad. A felmérés legmeglepőbb eredménye mégis az, hogy egy hobbi még a munkahatékonyságot is növeli. Mégsem tanácsos a foglalkozása mentés megválasztania hobbiját: erre dedikált szabadidejében csináljon olyat, ami boldoggá teszi, bármilyen pozitív mellékhatás csak bónusz!

Honnan lesz rá időm?

Tudjuk, hogy ön nagyon elfoglalt, ahogyan mindenki más is, és nem férnek bele az idejébe ilyen kihagyható programok. Az igazság ezzel szemben az, hogy a legtöbb embernek igenis van szabadideje, csak rosszul bánik vele. Ugyanakkor az is igaz, hogy az életünket valóban a munkánk köré szervezzük, a családunkkal és a mindennapi kötelező teendőkkel együtt pedig tényleg úgy tűnhet, nincs időnk semmire. Ennek megváltoztatására az első lépés, ha napok helyett inkább hetekben kezd el gondolkodni, így ugyanis sokkal nagyobb eséllyel talál szabadon felhasználható órákat. Gondoljon bele: egy hét 168 órából áll, ebből átlagosan 40-et dolgozunk, 56-ot alszunk, azaz elvileg marad 72 szabad felhasználható óránk. Ez persze egy nagyon elméleti szám, mégis elég nagy ahhoz, hogy elgondolkodtató legyen.

Na de mégis mikor lesz erre időm?

Ha úgy érzi, tényleg nem fér bele már semmi az életébe, akkor érdemes egy időnaplót kezdeni legalább egy hétig, majd a végén levonni a tanulságokat. Általában az apró szokások megváltoztatása és a szabadidőnk hatékony felhasználása szokott lenni az a két terület, ahol a legtöbb hasznos időt lehet felszabadítani azzal a megjegyzéssel, hogy nem kell az összes semmittevésre fordított időnket örökre felszámolni. És persze azt se felejtsük el, hogy amit az ember igazán szeretne, arra mindig talál időt.

“Mindig is arra vágytam, hogy…”

A hobbi alapvetően önismereti kérdés: az, aki tisztában van saját magával és figyel a belső igényeire, megtalálja, vagy már meg is találta azt. A “mindig is arra vágytam, hogy…” kezdetű mondatok a leginkább árulkodóak, hiszen ezek az igények készen vannak önben és csak arra várnak, hogy megvalósítsa őket. Érdemes kicsit elkalandozni a gyerekkori emlékek között is: mik voltak azok, amik akkoriban igazán boldoggá tették? A kosárlabdacsapat tagjának lenni? Festeni egy csendéletet a rajzszakkörön? Elszavalni egy verset az iskolai ünnepségen? Ezekből mind-mind fontos (önismereti) következtetéseket vonhat le.

Kedvtelésből hobbi

A több évtizedes távolságra lévő gyerekkor mellett az is fontos kérdés, mivel tölti jelenleg szabadidejét. Szeret könyvet olvasni, régi filmeket nézni, vagy éppen elmerülni egy-egy nemzet kulináriájában? Ezek közül bármelyiket fejlesztheti hobbijává. Első lépésként lopakodjon közelebb potenciális hobbijához: ha például barkácsolni szeretne, menjen el egy barkácsüzletbe vagy áruházba, térképezze fel a szerszámkínálatot, beszélgessen az eladókkal, esetleg vásároljon is egy-két kisebb eszközt. A következő lépés a tanulás: keressen egy szimpatikus tanfolyamot, amivel a tudás mellett önhöz hasonló érdeklődésű emberekre is talál, ami legalább ekkora – ha nem nagyobb – nyeresége lehet.


Lehet-e hobbi egy hétköznapi tevékenység?

Már hogyne lehetne! Az alábbiakban szolgálunk is néhány példával.

Főzés

Ha már néha kvázi kötelező főzni, miért ne lehetne ezt magasabb szinten végezni? Családja és baráti köre egyaránt értékelni fogja eme hobbiját, melyben kimeríthetetlen potenciál van a tortakészítéstől kezdve az önkéntes főzéseken át egészen a különféle Instagram-versenyekig.

Lakberendezés

Ha sokat gondolkodik azon, hogyan rendezhetné be még jobban otthonát, akkor a lakberendezés is megfontolandó hobbik egyike lehet. Az ócskapiacon és a lomtalanításon talált kincsek mellett a barátainak is segíthet kitalálni álomotthonát.

Olvasás

A legmagányosabbnak elkönyvelt hobbi, pedig a legkevésbé sem muszáj annak lennie. Elkezdhet például könyvritkaságokat gyűjteni, vagy ráállhat egy-egy szerzőre, illetve korszakra, de szervezhet könyvklubot és persze akár maga is elkezdhet írni.