Hogyan védje meg digitális magánéletét?

Ahogyan az emberek élete egyre inkább telefonjukra és számítógépükre költözött, úgy lett az egyre értékesebb célpont a személyes adatokra vadászóknak. És Ön egyre kevésbé akarja, hogy azok illetéktelen kezekbe kerüljenek.

Ne vegye félvállról!

Lássuk be: a digitális biztonság nem különösebben szexi műfaj. Egy olyan dolog, amivel az átlagember nem igazán akar foglalkozni, hiszen azt gondolja, nem ért hozzá, különben is neki nincsenek is olyan érzékeny adatai a telefonján vagy a számítógépén. Az, hogy tévednek, abban a pillanatban lesz bizonyos, hogy feltörték a fiókjukat vagy eszközüket, és hozzáférnek az adataikhoz. Átlagos felhasználóként túlaggódni sem érdemes, de hasznos néhány preventív lépést tenni.

Használjon jelszókezelőt!

Bizonyára az Ön szeme is megakad néha olyan híreken, hogy most éppen kitől mennyi felhasználó adatát lopták el, olykor pedig a Facebook, Twitter vagy Instagram fiókja is noszogatja, hogy érdemes lenne jelszót változtatnia. A legegyszerűbb megoldás erre, ha jelszókezelő programot használ: ez egyrészt örökre megoldja az elfelejtett jelszó problémáját, másrészt szuper biztonságos jelszavakat kínál fel. Egy jelszókezelővel nem lesz átfedés a közös jelszó a fiókok között, így azok egy hekkertámadás esetén is biztonságban lesznek egymástól. Mostanság, amikor a lakásunkba is wifis biztonsági kamerát és okoségőket szerelünk, ez egyre lényegesebbé válik. A fontosabb helyeken pedig mindig használjon kétlépéses hitelesítést!

Ne teregesse ki adatait!

Ha nem is csinál semmit aktívan a közösségi médiában, az egyes cégek akkor is félelmetesen pontos profilt tudnak alkotni szokásairól. Minden egyes weboldal adatokat gyűjt a felhasználókról, ami önmagában még nem feltétlenül probléma, de ha választani lehet, akkor inkább ne tegye. Szerencsére erre vannak már olyan remek programok, mint például a uBlock Origin böngészőbővítmény, ami jelentősen korlátozza az ilyen-olyan oldalak adatgyűjtését.

Használjon antivírus szoftvert!

Egy évtizeddel ezelőtt ez még mindenkinek evidens volt, mostanra azonban sok felhasználó leszokott az őt folyamatosan noszogató, korlátozó és nyaggató szoftverekről. A jó hír az, hogy mostanra ezek a programok is felhasználóbarátak lettek, ha viszont még így sem szeretne ezekhez fordulni, akkor mind a Windows 10-ben, mind pedig a macOS-ben elég jó vírusirtó van gyárilag. Ha a Windows Defendernél többre vágyik, akkor a Malwarebytes Premium jó választás lehet, míg a macOS-nél még ennyire sincs szüksége, pláne ha csak az App Store-ból tölt le programokat.

Windows-t használó számítógépekhez mindenképpen javasolt egy nem ingyenes vírusirtó szoftver használata! Sajnos az ingyenes szoftverek nagyon sok minden ellen nem védenek és miután a baj beütött, azután szokott a legtöbb ember a fizetős szoftverek felé fordulni az ingyenes megoldásoktól. Az egyik ilyen fizetős és általunk melegen ajánlott szoftver az Eset NOD32 Antivirus szoftver, aminek egy éves licenc díja nagyon pénztárca barát. A vírusirtó beszerzését a www.nod32antivirus.hu oldalról ajánljuk!

Telepítse a frissítéseket!

Lehet, hogy időnként túl gyakran jönnek, és azt is elhisszük, hogy macerás újraindítania a számítógépet/telefonját, de a frissítések – pláne a biztonsági frissítések – nem ok nélkül jönnek. Többségük kisebb-nagyobb réseket foltoz be, a frissítést elhalasztók pedig sokkal nagyobb eséllyel válnak áldozattá. Néhány perc spórolás messze nem ér ennyit!

Mit tegyen, ha áldozattá vált?

Ha elveszítette, esetleg ellopták a telefonját, és használt bármifajta védelmet a feloldáshoz, akkor – bár nyilván bosszús az eset miatt – annyira azért nem kell aggódnia. Akkor főleg nem, ha telefonját csak ujjlenyomatával vagy arcazonosítással lehet kinyitni. Egy iPhone-t például egészen jó eséllyel lehet visszaszerezni, hála a ‘Find my iPhone’ funkciónak, amivel pontosan látjuk, merre jár elbóklászott telefonunk, mi több, akár le is tudjuk törölni annak tartalmát a távolból. További jó hír, hogy ezzel a tolvajok is egyre inkább tisztában vannak, és egyre kevésbé vadásznak ezekre a készülékekre.

Egy számítógép esetében ennél valamivel bonyolultabb a helyzet, de közel sem reménytelen. Ha nem szeretne magának felesleges aggodalmat, akkor titkosítsa fájljait – ez úgy hangzik, mintha egy James Bond-filmbe csöppenne, a gyakorlatban viszont elég hozzá egy ingyenes szoftver, ami megoldja mindezt. Ha pedig sokat mászkál olyan laptoppal, amin – akár csak önmagának – értékes adatok vannak, akkor azokat mindenképpen szinkronizálja egy külső meghajtóra, de inkább egy felhőbe. A fentiek mellett mindenképp érdemes egy szakember tanácsát is kikérni, adott esetben rábízni a saját otthoni, de akár a cégünk teljes védelmét is. Ebben nekünk nagy segítség volt Török Attila informatikus.